Hoe werkt het claimen van schade bij je autoverzekering?

13 Jun 2023

Hoe werkt het claimen van schade bij je autoverzekering?

Veel mensen hebben een autoverzekering, maar weten niet echt hoe het claimen van schade werkt. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende stappen die je moet nemen als je schade wil claimen bij je autoverzekering.

Wat de autoverzekering dekt

Voordat je kunt gaan claimen, is het belangrijk om te weten wat er precies gedekt wordt door je autoverzekering. Uiteraard zal de dekking verschillen afhankelijk van je autoverzekering, maar meestal dekt de verzekering schade aan je auto als gevolg van een ongeval, brand, diefstal en vandalisme. Ook worden schade aan andere voertuigen en schade aan bezittingen van andere mensen meestal gedekt.

Hoe claim je schade?

Als je schade wil claimen bij je autoverzekering, dan is het belangrijk dat je eerst alle benodigde informatie hebt verzameld. Dit kan bijvoorbeeld het contactgegevens van de andere bestuurder, de details van de verzekering, foto’s van de schade, een politie- of verzekeringsrapport en eventuele getuigenverklaringen.

Het tweede wat je moet doen is contact opnemen met je verzekeraar om je schade te melden. Je verzekeraar zal je vervolgens door de stappen leiden die je moet nemen om je schade te claimen. Bij sommige verzekeraars wordt je gevraagd om een schadeformulier in te vullen, waarna vervolgens de schade wordt beoordeeld door een expert. Als de schade is goedgekeurd, dan wordt deze betaald door de verzekering.

Wat als je geen schade kunt claimen?

Soms komt het voor dat je schade niet gedekt wordt door je autoverzekering. In dit geval kan het zijn dat je de schade zelf moet betalen. Gelukkig is dit meestal niet het geval, maar het is wel belangrijk dat je weet hoe je moet handelen als je schade niet gedekt wordt. Als je bijvoorbeeld schade lijdt aan je auto als gevolg van een ongeval waar jij schuldig aan bent, dan zal je verzekeraar niet verantwoordelijk zijn voor de schade. 

Als je schade hebt aan je auto, maar je geen schade kan claimen bij je autoverzekering, dan kan het verstandig zijn om de schade te laten repareren door een professionele partij. Als de schade niet te groot is, kun je soms ook voor een eigen reparatie kiezen.

Hoe vermijd je schade?

Het is natuurlijk veel beter om schade te vermijden dan dat je later je schade moet claimen bij je autoverzekering. Daarom is het verstandig om een aantal dingen in de gaten te houden als je achter het stuur zit. Zo is het belangrijk om altijd de juiste snelheid aan te houden, je aandacht op de weg te houden en te zorgen dat je je auto goed onderhouden. 

Als je deze dingen doet, dan verminder je de kans dat je schade oploopt. Ook kan het een goed idee zijn om een dashcam in je auto te installeren, zodat je bewijsmateriaal hebt als je schade wilt melden bij je verzekeraar.

Conclusie

Het claimen van schade bij je autoverzekering is een belangrijk onderdeel van het bezitten van een auto. Als je schade hebt, is het belangrijk dat je de juiste stappen volgt om je schade te claimen. Zorg ervoor dat je de juiste informatie verzamelt en neem contact op met je verzekeraar om je schade te melden. Ook is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen om schade te voorkomen. Zo weet je zeker dat je veilig achter het stuur zit en zorg je ervoor dat je schade niet opgelopen.