Zo maak je je auto klaar voor een zomervakantie: Checklist en advies

13 Jun 2023

Zo maak je je auto klaar voor een zomervakantie: Checklist en advies

Met de aankomst van de zomer komt ook de kans om een vakantie te nemen. Veel mensen kiezen ervoor om met de auto hun zomervakantie te starten. Maar voordat je vertrekt, is het belangrijk dat je je auto klaar maakt voor deze reis. Dit is om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel op je bestemming komt zonder onverwachte problemen. Hieronder geven we je een checklist en advies aan hoe je je auto klaar maakt voor de zomervakantie. 

Controleer het vloeistoffenpeil

Het is belangrijk dat je het vloeistoffenpeil controleert voordat je op reis gaat. Er zijn verschillende vloeistoffen die je in je auto moet controleren. De belangrijkste zijn olie, water, koelvloeistof en remvloeistof. Controleer elk van deze vloeistoffen en vul deze aan als het nodig is. 

Check de banden

Een ander belangrijk onderdeel om te controleren voordat je op vakantie gaat, is je banden. Controleer de profielhoogte van je banden en de spanning. Als de profielhoogte van de banden minder dan 2 mm is, is het tijd om nieuwe banden te kopen. Zorg ook dat je bandenspanning goed is. Overmatige spanning kan leiden tot een slechte bestuurbaarheid, terwijl te weinig spanning kan leiden tot de banden te snel verslijten. 

Controleer de verlichting

De verlichting aan de buitenkant van je auto is belangrijk om te controleren voordat je op vakantie gaat. Controleer of de koplampen, achterlichten, mistlampen en knipperlichten goed werken. Als er iets niet werkt, is het belangrijk dat je deze repareert voordat je op weg gaat. 

Controleer de werking van het verwarming- en airconditioningsysteem

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je verwarming- en airconditioningsysteem goed werkt voordat je op vakantie gaat. Het is belangrijk dat je airconditioning werkt, omdat het je helpt om koel te blijven tijdens warme dagen. Controleer of het systeem goed werkt en repareer het systeem als het niet goed werkt. 

Zoek hulp van een professionele monteur 

Als je twijfelt of er iets mis is met je auto, is het het beste om een professionele monteur in te schakelen om je auto te laten controleren. Een professionele monteur kan je auto controleren op eventuele problemen en kan je ook advies geven over wat je moet doen om je auto klaar te maken voor de zomervakantie. 

Neem een EHBO-kit mee

Het is altijd belangrijk om een EHBO-kit in je auto mee te nemen, voor het geval er iets misgaat tijdens je reis. Zorg dat je een goed uitgeruste EHBO-kit hebt met onder andere pleisters, verband, veiligheidsspelden en een gebruiksaanwijzing. 

Neem voldoende brandstof mee

Het is ook belangrijk dat je genoeg brandstof meeneemt voor de reis. Zorg ervoor dat je auto volledig is gevuld voordat je op vakantie gaat. Je wilt niet dat je tijdens je reis vast komt te zitten met een lege tank. 

Wees voorbereid op eventuele noodsituaties

Je wilt niet dat er iets verkeerd gaat op je reis, maar het is belangrijk dat je je voorbereidt op eventuele noodsituaties. Neem bijvoorbeeld een telefoon en oplader mee en laat iemand thuis weten wanneer je precies op reis gaat. Neem ook een kaart mee zodat je de weg kunt vinden als je verdwaalt. 

Conclusie 

Het is belangrijk om je auto klaar te maken voordat je op reis gaat. Met behulp van deze checklist en adviezen weet je zeker dat je auto klaar is voor je zomervakantie. Controleer altijd het vloeistoffenpeil, de banden, de verlichting, het verwarming- en airconditioningsysteem, neem een EHBO-kit mee en zorg ervoor dat je voldoende brandstof hebt. Wees ook voorbereid op eventuele noodsituaties. Als je deze stappen volgt, ben je klaar om op vakantie te gaan!